donderdag 24 september 2009

Een kijkje in de keuken van veranderaars


Vorige week donderdag (17 september) was de BeukPicknick in Arnhem waar wij met de GGZ NML, Riwis Zorg en Welzijn en de Gemeente Hilversum een kijkje in de keuken gaven. We zijn immers ruim twee jaar onderweg sinds de innovatiewedstrijd 'Verbeter de medezeggenschap blijven!' eindigde en nu valt goed te zien wat er zoal gebeurd is. Er was er veel belangstelling om van betrokkenen zelf te horen wat ze gedaan hebben.









GGZ NML: geen ondernemingsraad meer?
Toine van der Sande (voorzitter raad van bestuur), Annemie Rours (hoofd P&O), Mies Wiegant (voorzitter OR) en Ine Koenders (ambtelijk secretaris) en ik werden geïnterviewd door mijn collega Annemarie Reintjes.
De GGZ NML trekt nogal wat aandacht in verschillende vakbladen, vanwege het afschaffen van de ondernemingsraad (een proces dat ik heb mogen begeleiden). Uitgelegd werd dit, hoewel opvallend, niet het primaire doel is geweest, maar dat gezocht is naar verbeteringen. Voorop stond dat de betrokkenheid en invloed van zoveel mogelijk werknemers vergroot en versterkt moest worden. Dat heeft geleid tot structurele aanpassingen, maar nog meer tot een cultuurverandering die merkbaar begint te worden tot in de haarvaten van de organisatie. Toine van der Sande porde het gehoor nog eens even flink op: 'Die WOR is helemaal niet voor u gemaakt! Die is gemaakt voor mensen uit de jaren zestig van de vorige eeuw!'

RIWIS
Riwis Zorg en Welzijn treedt minder voor het voetlicht, maar de veranderingen zijn niet minder ingrijpend dan bij de GGZ NML. Daar draait al enige tijd een Regieteam en heeft de OR zijn werkzaamheden afgebouwd. Men heeft een toptien van verbeterpunten ingezameld en is daar als eerste mee aan het werk gegaan.

Gemeente Hilversum
Bij de Gemeente Hilversum wordt de omzetting binnenkort een feit als er verkiezingen zijn gehouden, hoewel een organisatie-onderdeel in feite al begonnen is en ook niet meer met een OR werkt.

Wat drijft ze?
In alle gevallen is gezocht naar maatwerk medezeggenschap en is dat gedaan in samenwerking tussen de bestuurders en de ondernemingsraden. Ze hebben met elkaar bepaald aan welke uitgangspunten de medezeggenschap in hun organisatie moest voldoen en daaruit volgde uiteindelijk een structuur en een aanpak die de organisatie niet onopgemerkt voorbij gaat.

Voordeel voor iedereen
Gezocht is naar vormen van participatie en medezeggenschap die voordeel opleveren voor alle partijen. Dat wil zeggen: de werkgever kan participatie inzetten als een managementinstrument en de werknemers (met P&O) kan participatie benutten om te zorgen dat hij fluitend naar zijn werk gaat, maar ook weer fluitend naar huis (zingeving, je werkt inmmers soms nogal wat uren van je leven bij een werkgever).

Binnen niet al te lange tijd (dagen) verschijnt er een filmpje waarop je kunt zien en horen hoe betrokkenen het zelf zeggen.

Geen opmerkingen: